Peter Zuidlaan 5
2742 XE Waddinxveen
T. 0182-614055
E. directie@kw-a.nl

Verteltasproject                                            

Leesbevordering, woordenschatontwikkeling en taalstimulering: het zijn allemaal belangrijke onderwerpen op onze school. Deze onderwerpen komen samen in de Verteltas.
Een Verteltas is een kleurrijke, stoffen tas met daarin een mooi prentenboek.  Een thema uit het boek is uitgewerkt met behulp van een informatief boek, attributen, handpoppen en spelletjes. Al deze materialen brengen het verhaal van het prentenboek tot leven.
Eén van de belangrijkste doelen van de Verteltas is om ouders en hun kinderen te laten genieten van het samen lezen. De tas wordt meegenomen naar huis en gebruikt door kinderen en ouders.
Ook op school en in de klas kan met de tassen worden gewerkt en gespeeld.
De Verteltas is een uitdagende manier om de taalontwikkeling van kinderen te bevorderen. Het gebruik van Verteltassen verbetert en ontwikkelt de woordenschat, het verhaalbegrip en de mondelinge taalvaardigheid van de kinderen.

In oktober 2009 hebben we een workshop gehad van een dame van de stichting Verteltas. Zij nam 5 kant en klare verteltassen mee, om ons vast een indruk te geven. Alle tassen zagen er prachtig uit en de materialen en boeken die erin zaten, nodigden uit om er meteen mee aan de slag te gaan.
Sindsdien is er een groep ouders tweewekelijks aan het werk met:
- plastificeren en uitknippen van spelletjes
- zoeken van plaatjes en spelletjes op het internet
- knippen en plakken van plaatjes (ook digitaal) om spelletjes te maken
- naaien van tassen en zakjes
- appliqueren van de tassen
- beschilderen van de tassen
- kopen van materiaal
- inspreken van boeken op CD
- naaien van diertjes (om het verhaal uit te kunnen spelen)

 


Veel van deze dingen gebeuren op school, meestal op maandagmiddag onder schooltijd, maar ook thuis wordt hard gewerkt door verschillende mensen.
Tot nu toe zijn er 5 tassen klaar:  “Rupsje Nooitgenoeg”, “Eendje wil geen bril”, “De mooiste vis van de zee”, “Dikkie Dik” en “Plons!”. Ook bij de uitleen zijn weer ouders betrokken: iedere keer als de tas ingeleverd wordt, wordt alles nagekeken en geteld, zodat de Verteltas weer compleet naar het volgende kind gaat.
De voorbereidingen voor de volgende tassen zijn in volle gang. We werken aan: “Het letterwinkeltje”, “De lievelingstrui”, “Het snoepprinsesje” en “Woeste Willem”. We hopen dat kinderen en ouders gaan genieten van het gebruik van de Verteltas; het wordt vast een groot succes!!!

Natuurlijk kunnen we altijd meer hulp gebruiken. Bent u ook enthousiast geworden, kom dan eens langs op één van de Verteltasmiddagen!